Spøker det i klokketårnet?

Før i tiden var folk mye mer overtroisk enn hva vi kan være i dag. Dersom noe uforklarlig skjedde, ble det ofte sett etter tegn fra vær og vind. Eller var det kanskje gjenferd, troll eller nisser som sto bak? 


Klokken som ingen kan råde over 

Med gamle bygninger følger det ofte spøkelseshistorier. Slik er det også på Devoldfabrikken! Her kan det smelle i tunge dører, verktøy bli flyttet på og gjenstander falle ned på nattes tid. 

I klokketårnet foregår det noe mystisk som ingen kan forklare! Neste gang du er på Devoldfabrikken kan du ta en titt og se om klokken viser riktig tid. I løpet av en måned går den nemlig 10 minutter for raskt. Den dag i dag må Finn, teknisk sjef på Devoldfabrikken, justere klokken tilbake manuelt for at den skal gå riktig. 

– Vi har hatt måleinstrumenter stående for å følge med på klokken over lengre tid flere ganger, men spesialistene finner ingen feil, forteller Finn. 

Tårnet har til sammen fire klokker, en for hver himmelretning. De fire klokkene er synkronisert via en tykk aksling som binder dem alle sammen. I teorien skal de alltid vise den samme tiden. Likevel kan det være forskjell på tidene som klokkene viser, noe som ikke skal være mulig å justere! 

Etter oppgradering og skifte til elektronisk styring for ca. 20 år siden har det vært trøbbel med klokken i tårnet. Er det noen som ikke er enig i den moderne måten å styre en klokke på? I gamle dager ble klokken trukket opp, noe som var fyrbøterens ansvar. 

Døren opp til klokketårnet er 70-80 år gammel, og det finnes bare en spesialnøkkel for å låse den opp. Dette er dessuten den eneste veien til å komme seg opp dit. Hvordan kan det likevel være mulig at klokken på toppen av tårnet stilles ”av seg selv”? 


Gjenstander som forsvant 

I gamle dager var området rundt fabrikken helt avstengt. Likevel kunne gjenstander forsvinne eller flyttes på. Eksempelvis forsvant flere sekker med gamle klær og filler som skulle brukes til å lage nye ullplagg. De mystiske hendelsene forgikk på kveldstid og om natten. Selv om arbeiderne fikk beskjed om å følge ekstra godt med, lot ikke mysteriet seg oppklare. 

I hvert produksjonsbygg var det plassert et varmeskap hvor arbeiderne kunne oppbevare kaffe eller melk slik at drikken holdt seg varm gjennom arbeidsdagen. Varm kaffe eller melk hadde de med seg hjemmefra, i spann med lokk. Ofte hendte det seg at disse kaffespannene forsvant. Noen spann kunne finnes igjen helt andre steder, mens andre var forsvunnet for alltid. Hvem som hadde flyttet på dem fikk de aldri noe svar på. 

Hva tror du? Spøker det på Devoldfabrikken?