​Devoldfabrikken – tidlig ute hele veien

Devoldfabrikken – tidlig ute hele veien

Å fylle gamle fabrikklokaler med outletbutikker, kaféer og kunstnerverksteder er både nytenkende og spennende. Devoldfabrikken er et samlingspunkt for familie, venner og kollegaer. Her kan du tilbringe timevis eller komme innom for et raskt ærend. Nyt en god kopp kaffe eller et smakfullt måltid. I historiske omgivelser skapes en lun atmosfære. Du er en del av det, når fortiden møter nåtiden.

Spennende og nytenkende har Devoldfabrikken vært fra første stund. Allerede i 1853 da gründer Ole Andreas Devold startet egen tekstilfabrikk i Ålesund. Med det siste innen mekanisk utstyr kom han raskt i gang med produksjon av luer, votter, undertøy og arbeidsklær.

 

I 1868 flyttet han produksjonen til Langevåg. Her bygde han ikke bare Devoldfabrikken, men også et av landets første kraftstasjon for elektrisk strøm.

Utover 1870-årene produserte Devold et mangfold av tekstiler av ull innen veving og strikking. Hele tiden ble nye plagg utviklet og tilpasset markedets behov og ønsker. Ole Andreas var både visjonær og kunnskapsrik, og han skjønte tidlig at kvalitet kombinert med nytenking var avgjørende for at bedriften skulle lykkes.

 

Devoldfabrikken var også svært tidlig ute med:

  • Telefon i 1883: Etter en messe i Amerika ble det kjøpt med to telefonapparater hjem til Norge. En tre-firemils lang telefonledning ble lagt rundt hele Borgundfjorden for å holde kontakten mellom administrasjon i Ålesund og produksjon i Langevåg. Slik sparte arbeiderne seg mange båtturer og produksjonen ble effektivisert.
  • Første elektriske lyset på Sunnmøre! Bare noen år etter at Edison fant opp lyspæren ble det i 1883 montert 125 lyspærer i veverisalen. Fabrikklokalene hadde mørke vegger og små vinduer. Det var derfor et stort fremskritt da oljelampene kunne byttes ut med elektrisk lys. Ole Andreas Devold kom hjem med en likestrømsdynamo og en innleid montør etter en messe i London.

 

 

Vi på Devoldfabrikken utvikler oss stadig videre. Det er en ære å få ivareta og bruke de unike fabrikklokalene og fylle dem med liv og røre. Vi har mange spennende planer fremover og vi gleder oss over alle som besøker fabrikken hver dag!