Wood Art tredreierverksted

Omtrent i slutten av mars 2001 var en 12 år gammel gutt på "oppdagelsesferd" i kjelleren til huset til foreldrene sine på Sunnmøre. Han hadde funnet flere interessante gjenstander som tilsynelatende var deler til en maskin, og denne ville han prøve å sette sammen. Etter litt prøving, feiling og en rekke provisoriske løsninger stod maskinen klar. 12-åringen hadde klart å sette sammen farfarens gamle dreiebenk, og gleden var stor når han endelig fikk maskinen til å gå, og den første bjørkekubben var spent opp i benken.

12-åringen hadde aldri møtt sin farfar, men hadde alltid følt et slektskap med den anerkjente arkitekten og trearbeideren som hadde vært hans forgjenger, og bygget huset han var vokst opp i. Hver gang det skulle bygges trehytter, flåter og lignende, var det farfars 50 år gamle verktøy som ble hentet frem, og da var det nesten som om farfar var med på prosjektet. Nå var også dreiebenken på plass, og 12-åringen kunne endelig følge i farfars fotspor og begynne som tredreier.

14 år og mye spon senere ble hobbyen først til biinntekt, så til fulltidsjobb; først i dreieverksted på Jæren, så på den historiske Devoldfabrikken utenfor Ålesund. Farfars gamle dreiebenk er nok gått av med pensjon, men gleden, utforskertrangen og kjærligheten til håndverket er fortsatt den samme som når den gamle dreiebenken startet opp for første gang på et halvt århundre, og en ny generasjon kunne ta over.

For mer info:
https://wood-art.no/