Ull er selvrensende

Ull kan kalles naturens eget lille mirakel, fordi egenskapene som naturlig finnes i ull aldri vil kunne gjenskapes i et laboratorium. Ulla isolerer og varmer når det er kaldt og vil regulere kroppstemperaturen din i varmen. Ull kan bære opptil 35 prosent av egen vekt i fuktighet uten å virke vått eller klamt. Den beskytter både mot UV-stråling og mot høye temperaturer. Derfor er ull det tryggeste å ha innerst mot kroppen og som ytterlag rundt bålet.

Ull av høy kvalitet er også svært slitesterkt og har lang levetid, men for å sørge for at ullplaggene dine har lengst mulig holdbarhet, er det en fordel å vite hvordan ulla bør behandles.

Devold_Hiking_170711-6339.jpg

1. Heng ut til lufting

Fordi ull ikke gir grobunn for bakterier og er naturlig selvrensende, lukter den heller ikke svette på samme måte som sine syntetiske motparter. Etter bruk bør derfor ulla henges ut til lufting fremfor å legge den sammen med resten av skittentøyet. Ull kan brukes flere ganger uten å vaskes. Det sparer både miljøet for unødvendig vask og vil forlenge levetiden på ulltøyet ditt.

 

2. Bruk skånsomme vaskemidler

Får du flekker på ulltøyet eller har brukt den så mange ganger at den krever en vask, må du velge et skånsomt vaskeprogram og bruke vaskemidler spesielt utviklet for ull, som Milo. 

 

3. Heller maskin enn håndvask  

Ullprogrammene i moderne vaskemaskiner vil vaske ulla mer riktig og skånsomt enn ved håndvask. Det er derfor anbefalt at man vasker ulla på 30 graders ullprogram fremfor med egne hender. Sentrifugeringen er viktig i tørkeprosessen for å få overflødig vann og vaskemidler ut av plagget før tørking, ellers risikerer man at ulla mister fasongen under tørk. Pass på at maskinen ikke fylles til randen av tøy når du vasker på ullprogram. Ull skal også henges til tørk, ikke legges til tørk på badegulv som tidligere har vært et råd ved tørking av ull. Pass alltid på at ulla ikke er dryppende våt når den tørkes.


4. Tørketrommel

Tørketromling av ull har vært fy-fy så lenge vi kan huske, men om tiden ikke strekker til, bør du sjekke vaskelappen på plaggene dine. Mesteparten av eksempelvis Devolds ulltøy, bortsett fra de klassiske ullgenserne og tilbehøret i ren, norsk ull, er allerede ferdigkrympet. Ullundertøyet tåler derfor å bli tørket i trommel, men lufttørking anbefales alltid både på grunn av miljøpåvirkning og for å holde plaggene fine lenger.

 

5. Fjern flekker

På grunn av ullas selvrensende egenskaper, slipper den også lett flekker. Men det er da viktig å fjerne flekkene så raskt som mulig. Hold plagget under rennende, lunkent vann til flekken slipper, så unngår du unødvendig vask. 

 

6. La ulla få hvile

Bruk ikke de samme ullplaggene over mange dager, men la ulla få tid til å hvile og hente seg inn igjen etter bruk. La gjerne ulla få hvile hengende i frisk luft, på en henger eller brett det pent sammen. Da får ullas naturlige egenskaper tid til å jobbe og gjenopprettes til sin naturlige form.


Devold_Hiking_190910-00050.jpg

Vi ønsker dere mange fine naturopplevelser!


(Info hentet fra Devold.com)